Tractaments Dirigits Contra el Càncer: ROS1+

Tractaments dirigits contra el cancer: ROS1+

El diagnòstic molecular mostra els “punts febles” del càncer de cada pacient i permet administrar un tractament que ataqui específicament aquests punts febles aconseguint un tractament més eficaç i amb menys efectes secundaris.

Un d’aquests punts febles és el gen ROS1, ja que s’ha detectat que quan es torna anòmal pot impulsar el creixement i la supervivència de certs tumors.

Fins a l’1-2% dels càncers de pulmó de cèl·lules no petites (CPCNP) són ROS1+, encara que també s’ha trobat aquesta alteració en altres tumors sòlids (colangiocarcinoma, pàncrees, glioblastoma, fetge,…).

Actualment, existeixen fàrmacs, pertanyents al grup dels inhibidors de la tirosina cinasa (ITK), que estan dirigits al càncer ROS1 positiu. Aquests fàrmacs orals actuen inhibint aquesta activitat anòmala i d’aquesta manera retarden el desenvolupament del tumor, sent més efectius i amb menys efectes secundaris que la quimioteràpia per a molts pacients.

Lamentablement, avui en dia els ITK no suposen una curació definitiva, amb el temps els tumors adquireixen mecanismes de resistència i el fàrmac deixa de funcionar. No obstant això, la recerca avança i es desenvolupen noves estratègies de tractament contra les alteracions específiques de ROS1 i els seus mecanismes de resistència. Actualment, existeixen diversos assajos clínics actius al nostre país de fàrmacs amb resultats inicials molt prometedors.

No dubti a consultar els nostres experts si desitja més informació sobre el ROS1.

Altres recursos que es poden consultar són la pàgina de l’Associació Espanyola d’Afectats de Càncer de Pulmó o la pàgina del grup internacional de pacients.

Back to top